Etikette for videomøter

Videokonferanser er kommet for å bli! Etter å ha vært mye på hjemmekontor det siste året ser man flere fordeler med å tilrettelegge for de hybride arbeidsplassene i virksomheten. Dette betyr at vi må lære oss litt nye måter å jobbe og kommunisere på. For et optimalt hjemmekontor er det for eksempel viktig med godt utstyr. Samtidig må vi lære oss nye måter å kommunisere på ved hyppigere bruk av videokonferanser – helst på en måte som er profesjonell og effektiv.

Etikette for videomøter er derfor viktig for å tydelig få frem dine prosjekter, samt vise at du engasjerer deg for innhold som blir presentert av andre deltagere i videomøtet. Vi i Adio har derfor noen enkle råd på hvordan du skal forberede og oppføre deg i videomøter på arbeidsplassen.

Kontroller teknikken før møtet

  • Ta 5 minutter, eller mer, før møtet for å sjekke om alt funker som det skal. I adiorom har vi en alltid oppe-garanti som hjelper deg med denne delen. Vårt mål er å fikse problemet før du i det hele tatt merker det!
  • Send invitasjon til videomøtet samme dag sånn at det er lett å finne linken, med mindre den ligger i møteinnkallelsen i kalenderen. Sjekk at denne linken er riktig.

Sitt et sted det er stille og lyst

  • Sitt et sted du ser presentabel ut. Det vil si ved et bord eller en pult der det er godt lys, ikke i senga eller på sofaen. Da vil møtedeltagerne ta deg mer seriøst og engasjere seg i innholdet som blir delt.
  • God lyd er ofte viktigere enn bra bilde, så pass på å bruke headset slik at man hører godt hva du sier.
  • Vi er stolte av å samarbeide med norske Huddly som leverer høykvalitets kameraer med full HD og vidvinkel, som forvandler hjemmekontoret til et avansert oppsett for videomøter. Her anbefaler vi spesielt Huddly ONE kamera-kits.

Bruk mute-knappen

  • Når noen andre snakker i møtet er det fint at du muter din egen mikrofon når de presenterer. Dette er viktig fordi mikrofonen din kan ta opp støy du ikke nødvendigvis hører eller legger merke til. Det kan være veldig forstyrrende for den som presenterer å høre kaffeslurping eller boring i bakgrunnen mens de fremfører.

Spørsmål til slutt

  • Prøv å ikke avbryt noen mens de snakker, dette kan føre til misforståelser. Det betyr også at du selv skal holde det kort og konsist når det er du som har ordet.
  • Iblant kan det være hjelpsomt å ta i bruk chat eller ikoner (rekk opp hånda eller tommel opp osv.) for å gi signaler i videomøtet.

Inkluder alle som er til stede i møtet

  • Prøv å snakk til flere deltagere i møtet.
  • En liten kaffeprat før eller etter videomøtet er bra for både trivsel og idémyldring! Selv om vi vil være effektive på jobb, skal man ikke se vekk ifra hvor viktig kaffepraten med kollegaene dine er. Denne uformelle praten vil holde deg oppdatert på andres prosjekter, som videre kan bidra til synergieffekter med dine egne arbeidsoppgaver. Feedback på idéer fra kollegaer vil gjøre deg mer kreativ og få deg til å tenke mer «utenfor boksen»!

Legg igjen en kommentar